Auteur | Antoine Bauza |
Uitgever | Matagot |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur | 45 minuten |
Jaar van uitgave | 2011 |
Prijs | 33.95€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 7.0/10 |
Links | Antoine Bauza Matagot |
Bijzonderheden | As d’Or 2012 |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat een super handige inlay. Daarin geraak je onderstaand spelmateriaal kwijt:
- 28 percelen,
- 36 groene bamboe-delen,
- 30 gele bamboe-delen,
- 24 roze bamboe-delen,
- 20 kanalen,
- 9 verbeteringen,
- 46 opdrachten,
- 4 spelerborden,
- 8 actiefiches (2 per speler),
- 1 ‘weer’ dobbelsteen,
- 1 panda,
- 1 tuinman,
- de spelregels in het Frans, Duits, Engels, Spaans en Nederlands.
SPELBESPREKING
Inleiding
Takenoko betekent ‘bamboe scheut’. Het thema waar rond dit spel gebouwd is. Probeer bamboe te laten groeien op verschillende percelen en geef de hongerige panda te eten.
Voorbereiding
Leg de starttegel (vijver) in het midden van de tafel. Schud de andere percelen en leg ze gedekt binnen handbereik.
Zet de tuinman en de panda op de starttegel.
Leg de kanalen en de verbeteringen open op tafel.
Sorteer de opdrachten naar soort en leg de 3 stapels gedekt op tafel.
Elke speler krijgt een spelerbord, 2 actiefiches en één opdracht van elke stapel.
De langste speler begint.
Spelverloop
Als je aan de beurt bent moet je eerst dobbelen. Daarna mag je twee acties uitvoeren.
De invloed van het weer
Aan het begin van de beurt (maar niet in de eerste ronde), moet je de weersomstandigheden bepalen. Daarvoor moet je gooien met de ‘weer’ dobbelsteen. Het resultaat beïnvloedt je actiemogelijkheden in de tuin.
- Je krijgt een extra actie als de zon schijnt.
- Als het regent, mag je een bamboe-deel laten groeien op een perceel naar keuze.
- Als het waait, mag je twee dezelfde acties uitvoeren.
- Bij storm moet de panda eten om de schrik te boven te komen. Zet hem op een perceel naar keuze, leg één bamboe-deel op je spelerbord.
- Je krijgt een verbetering uit de voorraad als het bewolkt is. Verbeteringen zorgen voor extra groei, irrigatie of beschermen tegen de panda.
- Bij wisselende weersomstandigheden, kies je zelf je voordeel.
Actie in de tuin
Na het dobbelen moet je twee verschillende acties in de tuin uitvoeren. Je hebt 5 mogelijkheden:
- Trek 3 percelen, kies er één en leg het in de tuin. Een perceel moet grenzen aan de starttegel of aan twee andere percelen. Leg de percelen die je niet kiest terug bovenop de trekstapel.
- Neem een kanaal uit de voorraad. Kanalen mag je tijdens je beurt naar believen inzetten. Je hebt kanalen nodig om percelen te irrigeren. Als een perceel voor de eerste keer geïrrigeerd wordt, groet er direct een bamboe-deel op. Percelen die grenzen aan de starttegel worden automatisch geïrrigeerd. Als een perceel niet geïrrigeerd is, kan daar nooit bamboe groeien.
- Verplaats de tuinman in een rechte lijn door de tuin. Op het perceel waar hij stopt, groeit de bamboe. Bovendien groeit er ook bamboe op alle aangrenzende percelen van dezelfde soort. Op roze percelen groeit roze bamboe, op groene percelen groene bamboe en op gele percelen gele bamboe.
- Verplaats de panda in een rechte lijn door de tuin. De panda eet een bamboe-deel van het perceel waar hij stopt op. Leg dit deel op je spelerbord.
- Trek een opdracht van één van de drie stapels.
De keizerkaart is voor de speler die het spel stopt.
Als de aangegeven combinatie in de tuin voorkomt, kan je een perceel opdracht vervullen.
Om tuinman opdrachten tot een goed einde te brengen moet de afgebeelde bamboe op het afgebeelde perceel staan.
Om panda opdrachten te vervullen moet je de afgebeelde delen van je spelerbord afleggen.
De winnaar
Als je tijdens je beurt opdrachten vervult, leg je ze open op tafel. Als een speler zijn negende, achtste of zevende (2, 3 of 4 spelers) opdracht vervult, start de laatste ronde. De speler die het begin van de laatste ronde inluidt, krijgt de keizerkaart. De andere speler krijgen nog elk één beurt. Tel nu de punten van de opdrachten samen. De speler met het meeste punten wint.
SPELBEOORDELING
Takenoko heeft zopas de Franse spellenprijs As d’Or gewonnen. Een spellenprijs die ik weinig als referentie gebruik omdat de smaak van de Fransen meestal niet met de mijne overeenkomt. Toch heb ik mij een exemplaar van Takenoko aangekocht omdat Matagot vaak verrassend leuke spellen op de markt brengt.
Een panda en een tuinman kuieren rond in een tuin die door de spelers wordt aangelegd. Een uniek thema dat dankzij het prachtige spelmateriaal goed uit de verf komt. De Nederlandse spelregels zijn vrij duidelijk, alleen op het einde is de tekst wat verwarrend maar ik vermoed dat het hier eerder drukfouten dan vertaalfouten betreft. Je bladert best even terug naar de originele tekst als je wilt weten hoe het spel precies eindigt.
Het thema en de eenvoud van de spelregels doen vermoeden dat de auteur niet de veelspeler in gedachten had toen hij dit spel ontwikkelde. Takenoko is bedoeld voor families en gelegenheidspelers en dat is maar goed ook. De geluksfactor – bij het gooien met de weerdobbelsteen en het trekken van opdrachten – is vrij groot, de spelmogelijkheden eerder klein. Wat je doet, wordt bepaald door de opdrachtkaarten. Je hebt wel een beetje speling maar als je te sterk afwijkt van je opdrachtkaarten, zal de beloning van de keizer aan de magere kant zijn.
Het weer verandert nogal vlug waardoor je nog sterker afhankelijk bent van het geluk. Misschien zou het beter zijn dat het weer maar één keer per ronde verandert?
Toch vind ik een potje Takenoko onderhoudend. Niet elk spel hoeft super tactisch te zijn, niet elk spel moet duizend verschillende mogelijkheden bieden. Ik mis wel wat directe interactie. De tuin onderhoud je samen met de andere spelers, dat wel, maar je bent vooral bezig met het uitvoeren van de eigen opdrachten. Elkaar dwarsbomen is moeilijk. Als je echt vertrouwd bent met de verschillende opdrachten kan je beter inschatten waar de andere spelers naartoe willen en dan kan je daar naar handelen ook. Je kunt het wat dat betreft wat vergelijken met Ticket to Ride.
Samengevat: Takenoko is een familiespel met een prachtige vormgeving. (Een pluim ook voor de handige inlay!) Het speelt vlot maar mist wat pit. Leuk maar niet van dit kaliber dat het in mijn lade met toppers gestopt kan worden.
Maart 2012