Uwo – Review

Auteur Thomas Jansen
Uitgever Elvenear Games
Aantal spelers 2
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 8.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.5/10
Links Elvenear Games

SPELMATERIAAL

In het kleine speldoosje zitten 92 kaarten in 2 kleuren.

SPELBESPREKING

Inleiding

Gnorfen en Pnorfen hebben elkaar de oorlog verklaard. Als strategisch generaal kies je de kant van één van de twee Unidentified Walking Objects of Uwo’s. Zowel Gnorfen en Pnorfen kunnen morfen en rijden op Vlorfen. Deze eigenschappen zal je goed kunnen gebruiken om je tegenstander te verslaan.

Voorbereiding

De 6 energiekaarten van beide rassen worden in een rechthoek van 7 op 6 gelegd. Zo ontstaan 6 rijen van 5 plaatsen. De eerste 2 rijen worden gevuld door 10 gewone Uwo’s. De rest van de kaarten wordt geschud en elke speler neemt er 3 op handen.

Een deel van het spelbord.

Spelverloop

De spelers spelen om beurten. Wie aan de beurt is mag morfen en één actie uitvoeren.

Morfen.

Een Uwo uit de hand spelen en op een andere eigen Uwo leggen heet morfen. Door te morfen veranderen de eigenschappen van de Uwo. Op elke Uwo-kaart staan immers een aantal zaken afgebeeld. De rode cijfers geven aan hoeveel energie het kost om te lopen of te schieten en de zwarte cijfers geven aan hoe ver je kan lopen of schieten. Op de kaart staan ook de Uwo’s afgebeeld die je niet kunnen raken. Wie niet morft mag na zijn acties 1 kaart ruilen.

Acties.

De acties die je kunt uitvoeren zijn lopen of schieten. Je betaalt de nodige energie en voert de actie uit. Lopen en schieten kan alleen horizontaal of verticaal. Een Uwo die net gemorfd is, mag wel lopen maar niet schieten. Wie geen energie meer heeft, moet wachten tot de tegenstander ook geen energie meer heeft. Wie als eerste geen energie meer had, begint de volgende ronde.

Verdedigen.

Wie aangevallen werd kan verdedigen door een miskaart te spelen of te morfen. Daarna mag de verdediger, als hij dat wenst, een tegenaanval inzetten. Dit gaat zo door totdat de aanval stopt of de Uwo vernietigd is.

Uwo’s met speciale eigenschappen.

  • Bazooka Uwo: ligt elke keer nadat hij geschoten heeft knock out tot het einde van zijn volgende beurt.
  • Uwo ruiter: kan over Uwo’s lopen, die liggen dan knock out tot het einde van hun volgende beurt.
  • Dynamite Uwo: komt in het spel en kan direct ontploffen. Elke Uwo die grenst aan dynamite Uwo, ook diagonaal, en dynamite Uwo zelf worden vernietigd.

De winnaar

Wie als eerste alle Uwo’s van de tegenstander vernietigd, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Uwo is een leuk geïllustreerd en grappig spel. Het principe is leuk gevonden maar het speelt niet echt fantastisch. Hoewel je zou vermoeden dat er veel tactische mogelijkheden zijn, speelt geluk toch een doorslaggevende rol. Wie aangevallen wordt en miskaarten bezit, hoeft eigenlijk niets te vrezen. Heb je geen geluk en zitten jouw miskaarten onderaan de stapel, dan kan het spel vlug voorbij zijn.
Je hebt ook net wat weinig energie om echt een plan te kunnen opbouwen. Ik heb het spel al een paar keer gespeeld en een paar keer zien spelen, meestal schieten de Uwo’s op elkaar tot iemand geen miskaart meer heeft of niet gepast kan morfen. Er is naar mijn mening te weinig bewegingsruimte.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *