Wind River – Review

Auteur
Dirk Liekens
Uitgever Argentum Verlag
Aantal spelers 3 tot 4
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 31.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.9/10
Links Argentum Verlag

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 1 middenvak met daarin 36 houten buffels, 40 witte kubusjes (= voedsel), 28 tipi’s (7 per kleur), 4 samenvattingen en een spelbord.

SPELBESPREKING

Inleiding

Tijdens het spel bewegen de buffels van Oost naar West. Jij bent stamhoofd en probeert te overleven door met de buffels mee te reizen. De speler die met het meeste tipi’s naar het Westen kan trekken, wint. Helaas zijn de grillen van de kudde niet altijd evengoed in te schatten.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd.
Elke speler krijgt alle tipi’s in zijn kleur en 1 voeding.
De Buffels worden op buffelsymbolen van het spelbord geplaatst.
Om beurt plaatsen de spelers 1 tipi op een vrij veld. Dit doen ze nog een keer zodat elke speler het spel start met twee tipi’s.
Het spelbord. De lichtere velden worden in een spel met 3 niet gebruikt.

Spelverloop

2 verplichte acties.

 • Buffels bewegen.
  De actieve speler moet in het begin van zijn beurt buffels bewegen. Het aantal eigen tipi’s op het spelbord bepaalt hoeveel buffels verplaatst moeten worden. Buffels worden altijd in de richting van het Westen verplaatst. Buffels mogen maximum 1 vak verder gezet worden en er mogen niet meer dan 5 buffels op een vak staan.
 • Tipi’s bevoorraden.
  Daarna moet de speler zijn tipi’s bevoorraden. Als op een veld evenveel buffels als tipi’s staan, zijn die tipi’s automatisch bevoorraad. Voor elke eigen tipi die niet aan die voorwaarde voldoet, moet één voedselblokje afgestaan worden. Je moet de tipi van het spelbord nemen als je geen voedselblokje kan afgeven.

Extra actie.

Als laatste mag een speler nog één van de 4 onderstaande acties uitvoeren.

 • Tipi bewegen.
  Beweeg 1 van jouw tipi’s naar een aangrenzend veld. Als dit veld vreemde tipi’s bevat, dan moeten de eigenaars van die tipi’s en de actieve speler elk 1 voedselblokje afstaan.
 • Voedsel vergaren.
  Tel alle buffels op de velden waar jij alleen tipi’s bezit. Trek het aantal tipi’s op die velden daarvan af. Dit is het aantal voedselblokjes dat je uit de voorraad mag nemen. Je mag echter nooit meer dan 10 voedselblokjes bezitten.
 • Tipi bouwen.
  Voor 3 voedselblokjes mag je een tipi plaatsen op een veld waar jij als enige tipi (‘s) bezit.
 • Een buffel bewegen.
  Beweeg 1 extra buffel.

De samenvattingskaart met de acties.

 

De winnaar

Tipi’s en buffels die het Westen bereiken, worden naast het spelbord gezet. Het spel eindigt als het spelbord geen tipi’s meer bevat. De speler met meest tipi’s in het Westen wint. Bij gelijkstand wint de speler met het meeste voedsel.

 

SPELBEOORDELING

Wind River kan mij niet voor de volle 100% bekoren. Het spelconcept zelf en de manier waarop de buffels het spelbord oversteken, vind ik prima. Alleen krijg ik nooit de indruk dat ik door een fantastische zet het spel gewonnen heb. Je kan elkaar op verschillend manieren dwarsbomen, maar dan ben je zelf ook dikwijls in het nadeel. Het zijn dikwijls de niet betrokken spelers die dan van de actie kunnen profiteren. Ik heb ook niet het gevoel dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zorg ervoor dat een tipi dicht bij Westen staat en bouw daar dan de tipi’s uit je voorraad. Als een andere speler daar een tipi zet, kan je niet meer bouwen, maar dat kan hij evenmin. Zo schiet het spel niet echt op, vind ik. Niet één van mijn favorieten.
Mijn broer is van plan mij nog van het tegendeel te bewijzen. Ik hoop dat hij gelijk krijgt en ik de score alsnog kan aanpassen. Het is altijd leuk als een spel van een Belgische auteur hoge ogen scoort.

Juni 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *