Tobago – Review

Auteur
Bruce Allen
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 38.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links The Game Master
Bijzonderheden Heeft twee nominaties voor spellenprijzen op zak.

SPELMATERIAAL

Het mooie spelmateriaal springt direct in het oog. In de doos vind je:

  • Het spelbord dat uit 3 stukken en 3 bevestigingsstukken bestaat,
  • 4 hutten, 3 palmbomen en 3 standbeelden,
  • 39 goudkaarten en 2 vloekkaarten,
  • 21 amuletten,
  • 5 terreinwagens (1 per kleur),
  • 60 windrozen (15 per kleur),
  • 68 blokjes (17 per kleur),
  • 52 aanwijzingskaarten,
  • en de spelregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Tobago wordt het eiland van de vergeten schatten genoemd. Hoewel, het is er vrij druk voor het ogenblik. Blijkbaar zijn een aantal avonturiers op de inhoud van de schatten uit. Probeer door middel van de informatie die concurrenten je verschaffen de locatie van de schatten te vinden. Zorg ervoor dat je het grootste deel verovert en vergeet je niet te beschermen tegen de vloek!

Voorbereiding

Zet het spelbord in elkaar, er ontstaan gebieden met verschillende terreinsoorten. Hieronder ziet u één van de 32 mogelijkheden.

Plaats de hutten, de palmbomen en de standbeelden op het eiland. Tussen dezelfde stukken moeten minstens 3 vrije gebieden zitten, standbeelden mogen niet aan de oceaan grenzen.
Schud de goudkaarten, schud de 2 vloekkaarten door de onderste 27 goudkaarten.
Geef elke speler 1 terreinwagen en 15 windrozen in zijn kleur.
Sorteer de blokjes naar kleur en leg ze naast elkaar op tafel. Elke speler trekt één aanwijzingskaart en legt ze onder een stapel blokjes zonder kaart. Op de kaart komt een eigen windroos.
Leg de amuletten binnen handbereik.

Spelverloop

Aan de hand van de aanwijzingskaarten wordt de locatie van de schatten bepaald. Eens een locatie bekend is, proberen de spelers die met hun terreinwagen te bereiken. Degene die de schat vindt en de spelers die informatie aan de schatkaart hebben toegevoegd, hebben recht op een deel van de schat.

Een spelbeurt.

Er wordt gespeeld volgens de wijzers van de klok. In je beurt speel je een aanwijzingskaart of verplaats je jouw terreinwagen.

Een aanwijzingskaart spelen.

Er zijn 4 stapels met blokjes waaronder je aanwijzingskaarten kunt spelen. De verschillende aanwijzingskaarten stellen de schatkaart voor. De blokjes worden gebruikt om mogelijke vindplaatsen op het spelbord te markeren. Kies een kaart en leg die onder één van de stapels. Markeer de kaart met een eigen windroos en trek daarna een nieuwe aanwijzingskaart van de stapel.
Elke aanwijzingskaart sluit mogelijke vindplaatsen uit. Verwijder eventueel de nodige blokjes. Als je een kaart aan een schatkaart toevoegt, mag die niet in tegenspraak zijn met de andere kaarten. Het aantal locaties moet minstens één gebied verminderen maar er moet natuurlijk minstens één gebied overblijven.
Voorbeelden van enkele terreinkaarten (van boven naar onder):

  • de schat ligt op het strand.
  • de schat licht maximum 2 velden van een standbeeld verwijderd.
  • de schat ligt niet direct naast de oceaan.
  • de schat ligt niet direct naast een meer.
Terreinwagen verplaatsen.

Je mag jouw terreinwagen maximum 3 keer in één beurt verplaatsen. Een beweging binnen eenzelfde terreinsoort geldt als één verplaatsing. Verwisselen van terreinsoort geldt eveneens als één verplaatsing.
Het opgraven van een schat beëindigt onmiddellijk jouw beurt. Je moet een verplaatsing beëindigen om een amulet op te pikken.

Schatten opgraven en verdelen.

Als er juist één mogelijke locatie van een schat overblijft (er staat één blokje van die kleur op het spelbord), kan je die schat opgraven als jouw terreinwagen zich op die locatie bevindt. De speler die de schat opgraaft, legt één extra windroos onder de schatkaarten. Vervolgens krijgt elke speler evenveel goudkaarten als het aantal windrozen dat hij bij de schatkaart heeft liggen. De spelers zien elkaars kaarten niet!
Nadat de spelers de kaarten hebben bekeken, worden ze terug aan de vinder van de schat gegeven. Hij voegt aan het pakketje nog één extra goudkaart toe en schud het stapeltje kaarten. De bovenste goudkaart wordt nu zichtbaar gedraaid. De eigenaar van de onderste windroos mag als eerste beslissen of hij deze kaart wilt houden. Als dat zo is, moet hij zijn windroos wegnemen. Wil hij de kaart niet, dan mag de volgende speler beslissen. Dit gaat zo door tot alle kaarten verdeeld zijn. Als tijdens het verdelen van de schat een vloekkaart wordt gedraaid, stopt het verdelen van de schat. Bovendien moeten alle spelers waarvan nog een windroos bij de schatkaart ligt een amulet of de waardevolste goudkaart afgeven.
De goudkaarten en een vloekkaart.

Amuletten?

Op mysterieuze wijze verschijnen amuletten op het eiland. Het opgraven van een schat lijkt de 3 standbeelden op het eiland te beïnvloeden. Na het opgraven van een schat, verschijnen 3 amuletten aan de kust. Telkens op het laatste landveld in de kijkrichting van de standbeelden. Daarna draaien de standbeelden 60 graden in wijzerzin. Een amulet kan je inzetten om direct een extra actie uit te voeren, om een blokje van de landkaart te verwijderen, om aanwijzingskaarten te ruilen of als bescherming tegen een vloek.

De winnaar

Het spel eindigt als de stapel goudkaarten op is. De laatste schat wordt nog verdeeld. De speler met het meeste goud wint.

 

SPELBEOORDELING

Pet af voor het prachtige spelmateriaal en het variabele spelbord. 32 verschillende mogelijkheden en toch telkens een grootste bos, een grootste meer, enz… Wiskunde is niet mijn beste kant, maar zo eenvoudig klinkt dit allemaal niet.
Verder kan Tobago in de categorie ‘eenvoudige familiespellen’ ingedeeld worden. De keuzes zijn vrij beperkt; een kaart toevoegen of met de auto rijden en dat is het zo een beetje. Daarenboven is het ook altijd duidelijk welke optie je moet kiezen, rijden heeft alleen zin als er iets te verdienen valt.
Door het toevoegen van kaarten elimineer je mogelijke vindplaatsen, je kan daar wat spanning in herkennen. Het verdelen van de schat zou dat ook kunnen zijn, maar dan mag je geen rekening houden met de vrij grote geluksfactor. Tenzij je poker ervaring hebt en aan het gezicht van de andere spelers kunt zien welke schatkaart ze zopas bekeken hebben.
Wat ik mis bij Tobago is wat spanningsopbouw of de mogelijkheid om vooruitgang te boeken. Gedurende het volledige spel blijf je ofwel één kaart toevoegen ofwel drie etappes rijden. Daardoor kan bij volleerde spelers een spontane geeuw opduiken.
Tobago is ideaal materiaal voor beginnende spelers. Het mooie spelmateriaal en de eenvoudige spelregels zullen hen voldoende prikkelen. Bovendien spreekt ook het thema aan. Ervaren spelers zullen waarschijnlijk snel verveeld raken door het repetitieve karakter van dit spel.
Of Tobago de spellenkast verlaat, hangt af van mijn publiek. Vanwege het prachtige spelmateriaal verdient Tobago eigenlijk een 7. Maar omdat de omschrijving ‘ Gemiddeld, speel ik als ik in juiste stemming ben, met de juiste doelgroep.‘ naar mijn mening perfect de lading dekt, besluit ik met een 6,5.

November 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *