Blox – Review

Auteur
KRAG Team = Wolfgang Kramer, Hans Raggan en Jürgen P.K. Grunau
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
45 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 39.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Ravensburger
Wolfgang Kramer
Bijzonderheden Genomineerd Spiel des Jahres 2008

SPELMATERIAAL

De grote en handige speldoos bevat:

  • 60 kleurkaarten (4 kleuren),
  • 4 jokerkaarten (1 per speler),
  • 1 fasetabel en bijhorende fiche,
  • 40 bouwblokken (4 kleuren),
  • 16 pionnen (4 per kleur),
  • 60 puntenfiches,
  • 1 spelbord in vier delen,
  • een overzicht,
  • de spelregels in het Duits, Frans, Italiaans, Engels, Nederlands en Spaans.

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Blox is een vrij abstract spel waarin spelers kleine torens afbreken om grotere te kunnen bouwen.

Voorbereiding

Steek het spelbord in elkaar. Op elk vak van het spelbord staat aangegeven hoeveel bouwblokken je er moet opleggen. Leg op elke toren de bijhorende puntenfiche.
Geef elke speler een joker, 5 kaarten en 4 pionnen.
De startopstelling.

Spelverloop

Spelverloop.

De spelers komen in wijzerzin aan de beurt. Daarin moet je 1 van de 6 mogelijke acties kiezen.

  1. Een pion op het bord zetten: speel één kleurkaart en schuif een pion vanaf de zijkant van het spelbord op het eerste veld met de kleur van de kaart. Je mag daarbij alleen horizontaal of verticaal bewegen.
    Voor- en achterkant van de kleurkaarten.
  2. Een pion verplaatsen: hetzelfde principe als hierboven maar je beweegt nu een pion die al op het spelbord staat.
  3. Kaarten ruilen: ruil zoveel kaarten als je zelf wenst met de trekstapel, activeer eventueel jouw joker.
    De jokerkaarten.
  4. Toren afbreken: kan alleen als één van jouw pionnen de toren kan bereiken om zijn plaats in te nemen. Dit kan alleen als geen van de in de toren aanwezige kleuren op de weg er naartoe voorkomt. Leg voor elke bouwblok in de toren een passende kleurkaart af. Zet jouw pion in de plaats van de toren en leg de blokken en de puntenfiche voor jouw op tafel. Als je 7 of meer blokken bezit, mag je deze actie niet kiezen.
  5. Toren bouwen: kies een combinatie van kleurkaarten en bijhorende blokken uit jouw voorraad en zet de toren in de plaats van één van jouw pionnen op het spelbord. Leg een bijhorende puntenfiche op de toren. Je krijgt eenzelfde puntenfiche uit de voorraad.
  6. Een pion slaan: werkt als het verwijderen van een toren. Je moet de bewuste pion kunnen bereiken, leg daarna 3 of meer kaarten in de kleur van het veld waarop de pion staat af.

Punten?

  • Als je een toren afbreekt, ontvang je de bijhorende puntenfiche. De waarde van de fiche is gelijk aan de hoogte van de toren.
  • Als je een toren bouwt, krijg je eveneens een puntenfiche ter waarde van de hoogte van de toren.
  • Als je een pion slaat, krijg je evenveel punten al het aantal uitgespeelde kaarten.

Belangrijke spelregels en spelfasen.

  • Pionnen en torens zijn hindernissen waarover je niet kan bewegen.
  • Het spel verloopt over 4 fasen. In fase 1 mogen alleen torens met hoogte 1 verwijderd en torens met hoogte 2 gebouwd worden. In fase 2 mogen torens tot hoogte 2 verwijderd worden en torens van hoogte 3 gebouwd worden, enz…
  • Er wordt gewisseld van fase als in de huidige fase nog slechts 1 toren verwijderd kan worden.

De winnaar

Het spel eindigt na de ronde waarin fase 4 eindigt (er staat slechts één toren van 4 bouwblokken). De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Toen ik de spelregels voor een eerste keer gelezen had, dacht ik dat blox een echte breinbreker zou zijn. Na een aantal spelletjes blijkt dat dit niet echt het geval is. Blox is een vrij eenvoudig spel waarin je telkens probeert het maximum uit je kaarten te halen. Wie wat geluk heeft bij het trekken van kaarten, is in het voordeel. Je kan jouw pionnen proberen zo te plaatsen dat je minder van die kaarten afhankelijk bent.
Ook bij het bouwen van torens moet de kleur van de kaarten overeenkomen met de kleur van jouw bouwblokken. Hoe meer bouwblokken je bezit, hoe minder afhankelijk je bent van de kaarten.
In het ergste geval kan je altijd kaarten ruilen maar dat levert wel geen punten op.
Een pion slaan kan handig zijn wanneer je veel dezelfde kleurkaarten bezit. Je behaalt punten, krijgt wat nieuwe kaarten en kan een tegenstander een hak zetten.
De verdeling in fasen werkt goed. In het begin worden vooral torens verwijderd en sprokkelen de spelers hun eerste puntjes. In fase twee begint het bouwen en in fase 3 en 4 kunnen heel wat punten verdiend worden. Die laatste twee fasen zijn wel vrij snel voorbij omdat er minder torens van hoogte 3 en 4 op het spelbord staan. Wie in de laatste fase 2 torens van 5 kan bouwen, maakt veel kans op de overwinning. Mijn ervaring leert me dat de scores meestal dicht bij elkaar liggen, die toren van 5 is dus echt belangrijk. Omdat je in fase 4 meestal slechts 2 of 3 keer aan de beurt komt, is geluk bij het trekken van kaarten hier wat belangrijker.
Als wij spelen, leggen we wel geen puntenfiches op de torens. Als je een toren afbreekt, kan je evengoed een fiche uit de voorraad nemen.
Het spelmateriaal vind ik persoonlijk heel mooi maar ik weet dat niet iedereen die mening deelt. Wel vind ik de prijs van dit spel wat hoog.
Blox is niet het spel dat ik wekelijks op de speltafel zet. Ik haal het uit de kast als ik zin heb in een tussendoortje waarbij ik niet al te veel moet nadenken. Dit omdat Blox makkelijk met verschillende groepen gespeeld kan worden en omdat ik het leuk vind.

Oktober 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *