Alexandros – Review

Auteur
Leo Colovini
Uitgever Winning Moves
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 18.60€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.6/10
Links Leo Colovini
Winning Moves

SPELMATERIAAL

In de speldoos vind je goed verzorgd spelmateriaal waaronder:

  • 1 Spelbord
  • 1 Alexandros figuur
  • 16 stadshouders (4 per kleur)
  • 4 score pionnen
  • 55 kaarten (11 per kleur/symbool)
  • 65 zwarte en 10 rode grenzen

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Alexandros verovert het ene na het andere gebied.In die gebieden stelt hij stadhouders aan die orde op zaken stellen en belastingen innen. De verschillende stadhouders zijn echter nogal egoïstisch ingesteld, iedereen wil namelijk het grootste stuk van de taart. Meng je in de strijd en schep geld uit de grootste gebieden.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt 4 stadhouders en een scorepion in één kleur.
Alexandros start linksboven op het spelbord.
De kaarten worden geschud en alle spelers krijgen er één op handen. Twee kaarten worden open gelegd. De rest vormt een gedekte trekstapel.

Spelverloop

Alexandros’ veroveringstocht.

De beurt van een speler start met het verplaatsen van Alexandros. De actieve speler kiest één van de openliggende kaarten of speelt een kaart uit zijn hand. Daarna moet hij Alexandros op het dichtstbijzijnde vrije driehoeksveld met hetzelfde symbool plaatsen. Zijn er meerdere mogelijke velden, dan is de keuze vrij.

  • Dichtstbijzijnde = De afstand gemeten tussen één van de hoeken van het veld waar Alexandros op staat en de dichtstbijzijnde hoek van het driehoeksveld waarnaar Alexandros trekt.
  • Vrij = op dit driehoeksveld staat nog Alexander nog een stadshouder en geen van de driehoekszijden bevat een grens.

De actieve speler kiest 1 van de drie hoeken van het dit driehoeksveld en plaatst er Alexander op. De afgelegde weg wordt met zwarte grenzen aangeduid. Dit moet de kortst mogelijke weg tussen de vorige en de nieuwe hoekpunt zijn! Bij meerdere mogelijkheden is de keuze terug vrij.
Vervolgens mag de actieve speler de gekozen kaart op handen nemen. Kaarten die uit de hand gespeeld worden, keren niet terug maar worden afgelegd.

Speleracties.

Na het verplaatsen van Alexandros mag een speler nog 2 extra acties uitvoeren. Daarbij kan hij kiezen uit 5 mogelijkheden:

  • Een kaart trekken: trek één van de openliggende kaarten of de bovenste kaart van de gedekte stapel.
  • Een provincie bezetten: zet een stadshouder op een symbool in een vrij begrensd gebied. Voor alle andere symbolen in dit gebied moet een overeenkomstige kaart gespeeld worden. Je kan meerdere eigen stadshouders binnen eenzelfde gebied plaatsen. In dit geval moet je alle stadshouders op een driehoeksveld met een symbool zetten. 1 stadshouder per driehoeksveld. Op die manier moet je minder kaarten spelen.
    Een deel van het spelbord.
  • Een provincie overnemen: idem als hierboven, maar je moet eerst vreemde stadshouders wegspelen. Daarvoor moet je 2 kaarten met overeenkomstige symbolen (waarop de stadshouder staat) spelen per stadshouder. Daarna kun je de provincie bezetten. Bovendien moet je de helft (afgerond naar beneden) van de door jou gebruikte kaarten aan de aangevallen speler geven. Daarbij kiest de aanvaller welke kaarten hij aflegt en welke hij aan de tegenspeler geeft.
  • Belastingen innen: Elk gebied, dus ook deze van medespelers, waarin slechts 1 stadshouder staat levert punten op. Het aantal punten is gelijk aan het aantal bruine velden in de bezette provincie. Deze actie mag slechts éénmaal gekozen worden.
  • Een stadshouder terugroepen: neem een eigen stadshouder van het spelbord en leg hem terug in je voorraad.

Na de acties wordt er voor gezorgd dat er terug 2 kaarten open liggen. De volgende speler is nu aan de beurt.

De winnaar

Het spel eindigt na de beurt waarin rode grenzen nodig zijn om de weg van Alexandros te markeren of indien minstens één speler een score van meer dan 100 behaalt. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

De spelletjes van Winning Moves trekken al van in het begin mijn aandacht. Deze spellen zijn meestal vrij eenvoudig te spelen en garanderen toch heel wat spelplezier. Ook vind ik dat de naam van deze uitgever vrij goed bij de inhoud van hun spellen past. Het is immers zo dat strategisch plaatsen of verplaatsen telkens een deel van het spelmechanisme uitmaken. Je kan Winning Moves eigenlijk vrij letterlijk interpreteren.
Ook Alexandros past in die zin binnen de filosofie van Winning Moves. De beweging die je met Alexandros maakt, vormt de basis van jouw mogelijkheden. De verschillende acties maken het spel misschien iets ingewikkelder dan zijn voorgangers (Clans, Cartagena, Trans Amerika) maar toch vind ik het geheel vrij simpel spelen.
Het spel is ook vrij dynamisch waardoor jouw zet sterk afhangt van wat andere spelers uitvreten.
Soms gebeurt het dat de strijd tussen twee spelers beslist wordt door een derde niemendalletje die dan, om toch maar iets te doen, beslist over winst of verlies. Beschouw dit als kleine negatieve kanttekening want Alexandros zal nog dikwijls de speltafel halen.

Februari 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *