Caesar & Cleopatra – Review

Auteur Wolfgang Lüdtke
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 40 minuten
Jaar van uitgave 1997
Prijs 18.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links 999 Games

SPELMATERIAAL

135 kaarten waaronder 35 neutrale kaarten, 50 Romeinse kaarten en 50 Egyptische kaarten zijn handig opgeborgen in een handige speldoos, ons bekend van zovele andere spellen voor 2.

SPELBESPREKING

Inleiding

Hoewel de liefde van Caesar voor Cleopatra groot is, is ze ook niet oneindig. Het al dan niet onafhankelijk worden van Egypte zorgt voor onenigheid tussen de tortelduifjes. Machtige patriciërs dienen stemmen uit te brengen voor Caesar of Cleopatra. Wie de meeste stemmen heeft, trekt aan het langste eind. De twee geliefden wenden dan ook alle middelen aan, sommige minder legaal dan andere, om de patriciërs gunstig te beïnvloeden.

Voorbereiding

De 21 patriciër kaarten worden per kleur gesorteerd en in 5 rijen (verder facties genoemd) tussen de spelers gelegd. De 8 kaarten vertrouwensvraag worden geschud en naast de facties gelegd. Iedere speler krijgt een eigen kaartenset zoekt telkens 2 kaarten uit van 1 tot en met 5, schudt de rest en legt deze als gedekte stapel naast zich. De actiekaarten worden door de speler gesorteerd en als 2de trekstapel naast de eerste gelegd. Elke speler trekt 1 geheime opdracht en legt aan elke factie gedekt een invloedkaart (1 tot 5). De andere 5 kaarten (1 tot 5) neemt hij op handen. Het spel kan nu beginnen.

Spelverloop

Zoals het een echte heer past, laat Caesar Cleopatra beginnen. Daarna zijn ze om de beurt aan zet. Wie aan de beurt is, kan actief worden of passief blijven. Wie passief blijft, mag zoveel kaarten ruilen als hij zelf wil. Een actieve speler overloopt onderstaande fasen.

Een actiekaart spelen.

De speler speelt een actiekaart. Actiekaarten kunnen invloedkaarten verwijderen, spioneren in het andere kamp, invloedkaarten omwisselen, invloedkaarten zichtbaar maken, een volledige factie ontruimen of andere acties tegenwerken.

1 of 2 invloedkaarten leggen.

De speler mag invloedkaarten aan de facties leggen, gedekt maximum 1 kaart, open maximum 2 kaarten. De kaarten legt hij aan zijn zijde van de factie. Er mogen maximum 8 kaarten aan een factie liggen waarvan maximum 5 aan één kant.

Hand aanvullen.

De speler vult de hand aan tot 5, hij mag daarbij van beide trekstapels kaarten trekken.

De vertrouwensvraag stellen.

In de vertrouwensvragen zitten orgieën en kleuren van de facties. Alleen als een factie wordt gedraaid, volgt er een telling van die factie, de speler met de meeste invloed neemt een patriciër uit de factie bij zich. De winnaar verliest zijn hoogste kaart, de verliezer zijn laagste kaart aan de betreffende factie. Indien aan een factie 8 kaarten liggen vind ook daar een telling plaats.

De winnaar

Het spel eindigt als alle patriciërs gewonnen zijn of als geen enkele speler nog invloedkaarten kan spelen. Iedere patriciër levert 1 punt op. Elke meerderheid in een factie levert 1 punt op. Het je alle patriciërs van een factie dan ontvang je 2 punten. Win je ook de invloedbonus, dan krijg je nog eens 2 punten extra.

 

SPELBEOORDELING

Caesar en Cleopatra biedt meer dan de spelregels op het eerste gezicht laten vermoeden. Het speelt makkelijk, heeft een vrij korte duur, is prachtig uitgevoerd en er zit nog tactiek in ook. Voor 20 € een aardig pakketje.
Werken de orgiën wat op de zenuwen dan kan je er eventueel 1 uit het spel halen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *