Auteur
|
Markus Brand, Inka Brand |
Uitgever | Amigo Spiele |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur |
60 minuten
|
Jaar van uitgave | 2009 |
Prijs | 31.95€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 6.2/10 |
Links | Amigo Spiele Online spelen (Jeux sur un plateau) |
SPELMATERIAAL
In de speldoos schuilen:
- 8 paleisdelen,
- 10 privilegekaarten,
- 4 privilegeschijven (1 per kleur),
- 4 scorestenen (1 per kleur),
- 80 bouwstenen (20 per kleur),
- 4 spelerborden (1 per kleur),
- 4 puntenfiches (1 per kleur),
- 32 bouwkaarten (8 per kleur),
- 64 goudkaarten (waarden 0 tot 5),
- 1 scorespoor,
- 1 bouwstopfiche,
- 1 blokkadefiche,
- 4 volgordefiches,
- de spelregels in het Duits.
De verschillende soorten fiches.
SPELBESPREKING
Inleiding
De spelers bouwen aan het paleis van Eschnapur om hun vakkundigheid te bewijzen.
Voorbereiding
De 8 paleisdelen worden naast elkaar gelegd en vormen zo het paleis van Eschnapur.
Elke speler ontvangt een spelerbord, 8 bouwkaarten, 1 scoresteen en 1 privilegeschijf in zijn kleur.
Elke speler start met een vast aantal goudkaarten. (2 x waarde 0, 1 en 4, – 3 x waarde 2 en 5, – 4 x waarde 3)
Leg de privilegekaarten boven het paleis en de rest van het spelmateriaal binnen handbereik.
Het paleis.
Spelverloop
De spelers leggen aan de start van een ronde 2 bouwkaarten en 5 goudkaarten gedekt bij de acties van hun tableau. De nummers op de bouwkaarten geven aan in welke paleisdelen er gebouwd kan worden. De goudkaarten zijn belangrijk om acties te kunnen uitvoeren.
Zo wordt het gespeeld.
- Elke speler legt 2 bouwkaarten gedekt boven zijn spelerbord.
- Op een spelerbord staan 5 acties afgebeeld. Elke speler legt bij elke actie een gedekte goudkaart.
- De speler draaien de eerste (=meest linkse) goudkaart om. De speler met de hoogste waarde, mag de blokkade fiche op een goudkaart van een andere speler leggen. Deze goudkaart blijft gedekt liggen tot de volgende ronde.
- De tweede goudkaart bepaalt wie de bouwstopfiche mag verplaatsen. Leg de fiche op een ander paleisdeel naar keuze. Hier kunnen deze ronde geen bouwstenen geplaatst worden.
- De derde goudkaart geeft aan hoeveel bouwstenen je uit de voorraad mag nemen. Als twee of meer spelers eenzelfde waarde hebben uitgespeeld, krijgen ze maar de helft van de bouwstenen.
- De speler met de hoogste kaart op plaats 4, bepaalt de speelvolgorde.
- In volgorde zetten de spelers hun bouwstenen in. Dit kan alleen op de twee plaatsen die hun bouwkaarten aangeven (draai deze nu om). Bouwstenen worden altijd op de laagst mogelijke vrije plaats gezet.
- De speler met de hoogste kaart onder actie 5 mag één bouwsteen verplaatsen. De bovenste bouwsteen van een paleisdeel wordt op de eerst vrije plaats van een ander paleisdeel geplaatst.
- De speler die een actie wint, legt zijn kaart in de bank. De bank start met een lege kluis die tijdens het spel gevuld wordt.De andere spelers laten hun kaarten liggen. De som van de kaarten die blijven liggen, geeft aan hoeveel privilegepunten de spelers ontvangen. Daarna worden de goudkaarten in de bank gelegd.
Waarderingen.
- Als een paleisdeel vol stenen ligt, volgt een waardering. Elke speler die aan de bouw geholpen heeft, ontvangt goud uit de bank. De hoeveelheid staat op het paleisdeel. Het nemen van geld gebeurt in speelvolgorde. Als de bank leeg is, heb je pech.
- De spelers ontvangen eveneens punten. Maak daarvoor de som van het aantal stenen in jouw kleur met de waarde van je hoogste steen en voeg deze aan jouw puntentotaal toe.
- Het gewaardeerde paleisdeel is nu afgewerkt en wordt omgedraaid. De bouwkaarten die dit deel aangeven worden afgelegd.
Aandachtspunten.
- In fase 3, 4, 6 en 8 mag alleen de speler met de hoogste goudkaart de actie uitvoeren. Deze speler legt zijn goudkaart in de bank. De andere spelers laten hun goudkaart onder hun spelerbord liggen.
Bij gelijkstand wint de volgende in rang. - Tijdens het spel kan een speler privilegepunten spenderen om privilegekaarten te trekken. Deze kaarten worden direct gespeeld. Daarna verdwijnt de kaart uit het spel.
De privilegekaarten: De kosten staan bovenaan, de acties worden door afbeeldingen weergegeven.
De winnaar
Het spel eindigt als een aantal paleisdelen afgewerkt zijn. (6, 5, en 4 delen bij 4, 3 en 2 spelers) De ronde wordt uitgespeeld en alle paleisdelen worden gewaardeerd. De spelers met het meeste privilegepunten ontvangen extra punten.
De speler met de hoogste score wint.
SPELBEOORDELING
Gelijktijdig en gesloten 5 kaarten spelen, één voor één de kaarten omdraaien, kijken wie de hoogste kaart heeft gelegd, de actie uitvoeren. Bij gelijkstand wint de tweede hoogste kaart. Dit is het principe waarop Der Palast von Eschnapur draait. Je bent er voor of er tegen. Ik hink wat op twee gedachten. Het principe waarbij je moet raden welke kaarten de andere spelers zouden spelen, spreekt mij wel aan. Het is alleen jammer dat je tijdens het spel geen hints opvangt waardoor je conclusies kan trekken.
Bovenstaand mechanisme doet vermoeden dat de auteurs de luchtige toer willen opgaan. Het score systeem spreekt dit vermoeden dan weer tegen. Ik heb een beetje het ‘mossel nog vis’-gevoel.
De privilegekaarten zijn, naar mijn mening, niet nodig. Het spel wordt er wat chaotischer en moeilijker door. Als je er één koopt, verspeel je ook jouw kans op extra punten en het zijn er toch nog veel. Alleen als je laatste staat op het privilegespoor kan zo’n kaart wat troost brengen. In een spel met twee werken de privilegekaarten een stuk beter. Als één speler een kaart koopt, kan de andere dat meestal ook doen zonder zijn eerste plaats op het privilegespoor te verliezen.
Al bij al vind ik dit als familiespel beter dan wat er mij over verteld werd. Je moet inderdaad het geluk aan jouw kant hebben om te winnen, maar dat stoort me bij dit spel niet echt. De blokkade fiche is wel een spelbederver. Die leg je natuurlijk bij de goudkaart die stenen moet opleveren. Het slachtoffer ontvangt geen stenen en geen privilegepunten en dat is wel wat overdreven. Gelukkig doet deze fiche in een spel met twee niet mee.
Juni 2010