Auteur | Christian T. Petersen |
Uitgever | Fantasy Flight Games |
Aantal spelers | 3 tot 5 |
Spelduur | 120 – 180 minuten |
Jaar van uitgave | 2003 |
Prijs | 49.95€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 8.9/10 |
Links | Fantasy Flight Games |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat 75 bevelenfiches in 5 kleuren, 100 machtfiches in 5 kleuren, 15 invloedfiches in 5 kleuren, 35 huiskaarten in 5 kleuren, 5 startkaarten in 5 kleuren, 100 eenheden in 5 kleuren, 30 Westerokaarten, 5 spelfiches, een kartonnen zwaard, een kartonnen troon, een kartonnen postraaf en het spelbord. Het materiaal oogt mooi, maar alles op de juiste manier in de doos stoppen verreist bovenmenselijke handigheid.
SPELBESPREKING
Inleiding
Als speler sta je aan het hoofd van één van de grote adellijke huizen. Door middel van list, bedrog, strategie, diplomatie, planning of gewoonweg brute kracht probeer je zoveel mogelijk burchten onder jouw controle te krijgen.
Voorbereiding
Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd en voorzien van de juiste fiches.
Elke speler trekt een startkaart en zet zijn eenheden en fiches op het spelbord volgens de richtlijnen op de startkaart.
De Westerokaarten worden gesorteerd, geschud en vormen 3 apart gedekte stapels.
Elke speler krijgt alle materiaal in zijn kleur. Hij neemt 5 machtfiches op handen, de rest vormt een algemene voorraad.
Het spel kan beginnen.
Spelverloop
Het Spel der Tronen wordt in 10 volledige rondes afgewerkt, elke ronde is onderverdeeld in 3 fases. Hieronder worden die fases beknopt beschreven.
Fase 1 : Westero fase.
Tijdens de Westerofase wordt de spelrondefiche één vakje opgeschoven, daarna wordt van elke stapel Westero kaarten de bovenste opengedraaid. Eén voor één worden de kaarten daarna uitgevoerd.
Deze kaarten zorgen voor nieuwe legers, aanpassing van de bevoorradingshoeveelheid, het bieden op de drie invloedsgebieden en voor de aanval van de Wildlingen.
- Het aantal nieuwe legers dat men krijgt hangt af van het aantal burchten en steden dat men bezit.
- De bevoorradingshoeveelheid hangt af van het aantal tonnen dat men bezit en bepaalt de maximale grootte van het leger.
- Het bieden gebeurt met machtfiches. De speler die het hoogste bied op een invloedspoor wint het symbool en het privilege van dat invloedspoor. De speler met de ijzeren troon beslist alle gelijke standen en is de startspeler. De speler met het zwaard mag 1 punt aan de kracht van zijn leger toevoegen tijdens gevechten. De speler met de postraaf mag meerdere speciale bevelen geven tijdens de planningsfase en mag een bevel omwisselen.
- Als de Wildlingen aanvallen moet de Wildlingfiche opgeschoven worden, daarna moeten de spelers de Wildlingen samen verslaan door gedekt een aantal machtfiches te spelen. Daarbij proberen ze de kracht van de Wildlingen te evenaren. Bij winst krijgt de speler met het hoogste bod een huiskaart terug, bij verlies moet de speler met het laagste bod eenheden verwijderen.
Fase 2: plannen.
- Aan de hand van de bevelenfiches geven de spelers in het geheim bevelen aan hun eenheden. Ze mogen maximum 1 fiche per gebied spelen. Ze spelen de fiche gedekt.
- Elk huis heeft 10 gewone en 5 speciale fiches. De positie op het invloedspoor van de adelaar bepaalt het aantal speciale fiches dat je mag gebruiken.
- Er zijn 5 verschillende soorten bevelen. Er zijn 2 gewone en 1 speciale fiche per soort.
- De spelers kunnen de volgende bevelen geven: verdedigen, bewegen, ondersteunen, overvallen en consolideer macht. De speciale fiches zorgen voor een krachtbonus.
- Na de planning worden de fiches omgedraaid, de speler met de postraaf mag nu, als hij dat wenst, één fiche omwisselen met een fiche uit zijn voorraad.
Fase 3: acties.
- Na de planningsfase worden de bevelen uitgevoerd. Eerst vinden de overvallen plaats, daarna de marsen en daarna de consolideer macht bevelen. De volgorde op het invloedspoor van de troon bepaalt de spelersvolgorde. Om beurt mogen de spelers telkens één actie uitvoeren.
- Overvallen: samen met hun overvalfiche mogen de spelers een vijandelijk overval, ondersteuning of consolideer macht fiche uit een aangrenzend gebied verwijderen.
- Marsen: spelers mogen nu hun eenheden bewegen naar een aangrenzend gebied. Dit mogen verschillende gebieden zijn. Vloten kunnen niet op land bewegen, krijgsvolk en ruiterij kunnen alleen via eigen vloten over water bewegen. Per bevel mag maximaal 1 keer aangevallen worden.
- Macht consolideren gebeurt als laatste en levert de spelers machtfiches op.
- Spelers die in een gevecht verwikkeld zijn, mogen eerst steun vragen aan aangrenzende gebieden met een ondersteuningsfiche. Daarna wordt de totale kracht van de betrokken partijen berekend. Vervolgens wordt een huiskaart gespeeld. De symbolen op de kaarten geven aan hoeveel eenheden de verliezende speler moet vernietigen.
De winnaar
Na de 10de ronde wint de speler die het meeste gebieden met steden en burchten onder controle heeft.
Als tijdens het spel een speler erin slaagt 7 gebieden met burchten en steden te controleren, is het spel direct afgelopen en wint die speler.
SPELBEOORDELING
Het Spel der Tronen is een spel voor alle liefhebbers van strategische spellen met een lange duur. Het spel zelf geeft nooit de indruk lang te duren omdat de meeste acties door alle spelers gelijktijdig uitgevoerd worden. Dit is meteen ook de grote kracht van het spel, je bent op elk moment van het spel geconcentreerd bezig met de ontwikkelingen op het spelbord. De aandacht mag niet verslappen en je hebt altijd iets te doen. (Terwijl dit bij een spel als Risk zeker het geval niet is!)
De eerste fase met de Westerokaarten kan soms wat tegenvallen. Vooral als je juist veel gebieden veroverd hebt, maar de bevoorradings- of rekruteringskaarten laten op zich wachten. Daar speelt geluk toch een beetje mee.
De tweede en derde fase zijn spannend en alleen geschikt voor de wakkere geest. Vooral als er 4 tot 5 spelers aan het strijdtoneel deelnemen, moet met veel factoren rekening gehouden worden. Eventueel kunnen afspraken gemaakt worden, maar die zijn zeker niet bindend. Het gebruik van de bevelenfiches vind ik een leuke manier van werken. Door het plunderen kan je vele snode plannen dwarsbomen, de spelersvolgorde is daarbij zeker niet onbelangrijk. Macht consolideren moet dus ook geregeld gebeuren. Vechten, aanvallen en ondersteunen spreken voor zich.
Een tweede klein minpuntje aan het spel zijn de verschillende startposities. Ik heb toch de indruk dat die niet zo evenwichtig verdeeld zijn. Coalitie vormen tegen de overmacht lijkt dan de beste oplossing. Speel je met 5 dan valt het wel nog mee. Maar als je met minder speelt kan het altijd gebeuren dat één speler in het begin te veel bewegingsvrijheid heeft. Wij proberen dat op te lossen door op voorhand een aantal huizen te selecteren, of de benadeelde spelers extra gebieden en/of eenheden te geven.
Het Spel der Tronen is overigens een goed spel dat de liefhebbers van het genre zeker zal aanspreken. Inmiddels is ook een uitbreiding beschikbaar. Deze zou wat meer evenwicht in het spel brengen en enkele nieuwe mogelijkheden bieden.
September 2006