Longhorn – Review

speldoos Auteur Bruno Cathala
Uitgever Blue Orange
Aantal spelers 2
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 20.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Blue orange
Bruno Cathala
   

IMPRESSIE

In de doos
In de doos
Het spelmateriaal
Het spelmateriaal
Start van het spel
Start van het spel
Een spelbeurt: alle koeien van 1 kleur stelen van de tegel waar je staat
actieactie
Evenveel stappen verplaatsen als het aantal weggenomen koeien
actie

OORDEEL

Longhorn speelt zich af in het ‘Wilde Westen’. De spelers, die er voor de gelegenheid wel zeer vervaarlijk uitzien, deinzen voor niks terug en stelen….koeien.
Runderen stelen in het ‘Wilde Westen’, zelf word ik er niet ‘wild van’, thematisch gezien dan.
Het spelmateriaal is van degelijke kwaliteit. Het speldoosje vind ik wat onhandig. Alle spelelementen zitten los in de doos en dat stoort me wat (onnozel, ik weet het).
Het spelmechanisme is ontzettend simpel. Klaarzetten en uitleg geven, neemt niet meer dan enkele minuten (twee à drie) in beslag.
Longhorn speelt ook vlot. De 15’ op de speldoos zijn realistisch.
Longhorn heeft een variabele opzet en biedt daardoor steeds een nieuwe uitdaging. Echt groot vind ik die uitdaging overigens niet. Zelf probeer je zoveel mogelijk koeien te scoren terwijl je de opties voor de tegenstander zo beperkt mogelijk houdt. Ideaal is dat je zijn opties zo beperkt, dat je perfect zijn volgende zet kunt inschatten. Dit lukt naarmate het spel vordert steeds beter. Bij de start speel je (ik toch) meer op goed geluk.
Longhorn kan op drie verschillende manieren eindigen:

  • Een speler die alle koeien in één kleur bezit, wint direct. Ik zie niet in hoe dit zou kunnen lukken maar het is een mogelijkheid. (Eerlijk? Ik zie wel in hoe dit zou kunnen lukken, maar ik durf het niet te schrijven!)
  • Een speler die door de Sheriff gepakt wordt, verliest direct. Dit gebeurt als je de laatste koe op het veld van de Sheriff steelt. Dit doe je vanzelfsprekend niet uit vrije wil. Je wordt er toe gedwongen omdat het de enige valabele zet is. ‘Goed gespeeld’, zeg je dan of ‘ik zag het aankomen, maar kon er niks aan veranderen’. Dat laatste gebeurt eigenlijk meer dan me lief is.
  • Het spel stopt logischerwijs ook als er geen zetten meer mogelijk zijn. De speler met de meest waardevolle verzameling koeien en/of fiches wint in dat geval.

Longhorn biedt 15’ ontspanning zonder meer. Meestal spelen wij spellen met dergelijke speelduur 2 à 3 (best of 3) keer na elkaar. Bij Longhorn voelde ik die noodzaak niet wat niet wil zeggen dat het nooit meer op tafel komt.

Februari 2015

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *