Auteur | Paul Randles, Daniel Stahl |
Uitgever | Amigo Spiele |
Aantal spelers | 3 tot 5 |
Spelduur | 90 minuten |
Jaar van uitgave | 2002 |
Prijs | 36.95€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 8.5/10 |
Links | Amigo Spiele Paul Randles Daniel Stahl |
Bijzonderheden | Winnaar Tric Trac d’Argent 2003 |
SPELMATERIAAL
In de handige opbergdoos bevinden zich 60 piratenkaarten, 52 kroegkaarten, 51 goudstukken, 7 schepen in 6 kleuren, 6 dobbelstenen, 5 stuurraden, 5 scheepskaarten, 1 overzicht, en 20 ringen in 5 kleuren. Het materiaal ziet er verzorgd uit en is stevig.
SPELBESPREKING
Inleiding
Wie heeft nog nooit gedroomd van een prachtige piratenboot waarop niemand minder dan jezelf de lakens uitdeelt. Je valt andere boten aan, gaat op schattenjacht, drinkt rum tot je driedubbel ziet en investeert zonder morren in je boot. Misschien wordt je wel beruchter dan blauwbaard. Welkom in piratenbucht
Voorbereiding
Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Elke speler kiest een scheepskaart, een boot en de bijhorende ringen. De schatkaarten worden op eiland 1 gelegd, elke speler krijgt er één.
De piratenkaarten worden over de eilanden verdeeld. Alle schatten en centen worden op het schatteneiland gelegd. De spelers krijgen 9 goudstukken.
Het schip van blauwbaard wordt bij eiland 1 geplaatst.
Elke speler mag zijn schip mits betaling opwaarderen.
Spelverloop
In het totaal worden er 12 ronden gespeeld. Elke ronde bestaat uit 6 fasen.
Fase 1 : piratenkaarten omdraaien en varen.
De bovenste piratenkaarten op de eilanden worden open gedraaid.
De spelers kiezen in het geheim op hun stuurrad één van de zes locaties. Als elke speler gekozen heeft, worden de boten op de juiste locaties geplaatst.
Fase 2: Actiekaarten uitspelen.
Elke speler mag nu actiekaarten spelen. Deze kaarten zorgen voor extra versterking, een handige vluchtroute, …
Fase 3: vechten.
- Als op één locatie meerdere boten staan, worden gevechten geleverd. Op het schatteneiland wordt niet gevochten, tenzij tegen zwartbaard.
- Op de scheepskaarten houden de spelers aan de hand van ringen de sterkte van hun boot bij. Elke boot bestaat uit 4 sectoren. Het ruim dat de opslagcapaciteit bepaalt, de kanonnen en de bemanning bepalen samen de aanvalskracht en de zeilen bepalen de snelheid van de boot.
- De snelste boot mag als eerste aanvallen. Het laagste getal bij de kanonnen of de bemanning is gelijk aan het aantal dobbelstenen waarmee je moet aanvallen. Elke 5 of 6 is raak. Vooraf moet je de sector waarop je schiet opnoemen. Wie geraakt is moet zijn ring in die sector naar beneden schuiven, als hij dat niet meer kan is hij verslagen.
- Zwartbaard vecht altijd eerst tegen de speler met het meeste punten, gooit met 6 dobbelstenen, valt altijd het ruim aan en heeft 8 levenspunten.
- Wie moet dobbelen kan er ook voor kiezen te vluchten.
- Tijdens het vechten kunnen ook gevechtskaarten uitgespeeld worden.
Fase 4: piratenkaarten afrekenen.
Op de eerste 5 eilanden ligt telkens een piratenkaart. Op de kaart staat vermeld hoeveel schatkaarten, goudstukken, schatten en punten je krijgt als je daar als enige boot overblijft. Alle openliggende piratenkaarten worden uit het spel genomen.
Fase 5: acties afhankelijk van het eiland uitvoeren.
Afhankelijk van het eiland waarop je je bevindt, mag je volgende acties uitvoeren:
- Tot drie kroegkaarten kopen op het kroegeneiland. Ze kosten 2 goudstukken. Tussen de kroegkaarten zitten actiekaarten, vechtkaarten en punten.
- De ruimsector versterken op het ruimeiland, dit in ruil voor goudstukken.
- De zeilsector tegen betaling versterken op het zeileiland.
- De kanonnen versterken op het kanonneneiland, mist betaling natuurlijk.
- De bemanning versterken op het bemanningseiland mits betaling van de juiste vergoeding.
- Op het schatteneiland mag je een willekeurige sector tot 2 eenheden versterken (en daarvoor ook betalen natuurlijk). Je kan er ook schatten en goudstukken achterlaten. Dit levert je punten op.
- Gevluchte schepen of verslagen schepen meren aan in de piratenbaai, daar moet de kapotte scheepssector versterkt worden. De spelers daar krijgen 1 schatkaart en 2 goudstukken. De 2 goudstukken mogen ingeruild worden voor een extra schatkaart.
Fase 6: zwartbaard verplaatsen en het laadruim controleren.
Zwartbaard wordt een eiland verder geplaatst. De spelers controleren of ze niet meer schatten in hun ruim hebben dan het getal in de ruimsector aangeeft. Het teveel aan schatten moet worden verwijderd.
De winnaar
Op het einde van de twaalfde ronde stopt het spel. Tijdens het spel winnen de spelers punten door gevechten te winnen, zwartbaard of de Royal Navy te verslaan, piratenkaarten te winnen en door schatten of goudstukken in te delven. Op het einde van het spel worden daar de rumpunten van de schatkaarten bijgeteld. De speler met de meeste punten wordt als verschrikkelijkste, meest angstaanjagende piraat gekroond.
SPELBEOORDELING
Piratenbucht is een spel waarbij heel wat geluk komt kijken. Wie telkens kan varen naar lege eilanden zal gemakkelijker punten en versterkingen kunnen verzamelen. Wie telkens moet vechten zal nu en dan zijn boot vernield zien. Ook de dobbelstenen ondergaan de grillen van het geluk. Toch vind ik dit geen storende factor in het spel. Voor een dobbelspel vind ik dit een zeer geslaagd spel. Het thema zit prachtig verweven in het spel en de spanning is meestal te snijden. Hoe meer spelers, hoe meer plezier, er worden dan meer gevechten geleverd natuurlijk. Ook zwartbaard zorgt voor de nodige suspens. In het begin kan je onmogelijk winnen en moet je hem ontwijken. Maar wie een sterke boot heeft opgebouwd, kan het wagen zwartbaard aan te vallen om zo 8 punten te verdienen. Natuurlijk kan je een medespeler om steun vragen, maar piraten hebben niet de reputatie zich aan hun woord te houden.
Samenvattend ben ik van mening dat piratenbucht een leuk en spannend dobbelspel is.
Intussen werd het spel ook in het nederlands uitgebracht, het luistert naar de naam piratenbaai en is vergelijkbaar met piratenbucht. Het spelmateriaal oogt wat mooier en naast zwartbaard varen nog meerdere bekende piraten mee. Het kost wel 8€ meer.
Oktober 2006