Auteur
|
Michael Kiesling & Wolfgang Kramer |
Uitgever | Clementoni |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur |
30 – 60 minuten
|
Jaar van uitgave | 2007 |
Prijs | 24.95€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 7.0/10 |
Links | Michael Kiesling & Wolfgang Kramer Clementoni |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat:
- spelregels in het Duits
- 64 woudtegels (36 dieren, 18 kano’s, 5 kruiden en 5 paddenstoelen)
- 4 grenstegels ( om rond het spelbord te plaatsen)
- 4 trappers (houten speelfiguur, 4 kleuren)
- 64 trapperkaarten (16 in elke kleur)
- 17 bonuschips (11 voor de meest waardevolle kano en 6 voor het aantal verschillende diersoorten)
- 1 houten startspelerhut
- 51 goudmunten met verschillende waarde
Het materiaal is van degelijke kwaliteit, maar de illustraties zijn vrij donker wat het spelen niet bevordert (zeker als je zicht niet optimaal is). Alle onderdelen passen perfect in de doos, zolang de tegels in de stansramen blijven zitten. Eenmaal alles klaar is om te spelen, kan het materiaal onmogelijk op een ordentelijke manier in de doos en zit er niets anders op dan de plastieken inlay te verwijderen.
SPELBESPREKING
Inleiding
Een Nederlands woord voor de Canadese trapper bestaat niet echt, het gaat hier om mensen die in de wouden leven van de jacht, het zetten van vallen en het verzamelen van voedzame planten. Tijdens het spel kruip je in de huid van zo’n trapper en probeer je de combinatie van dieren, planten, padenstoelen en kano’s te verzamelen, die jouw meer goud opbrengt dan je tegenstrevers.
De spelregels omvatten een basisspel, een variante voor kleine kinderen en een tactische variatie. Het spel dat hier kort beschreven wordt, is de tactische variante. De andere twee versies zijn niet echt de moeite om te spelen. Geluk speelt in die twee versies zo’n grote factor, dat het niet meer leuk is. Zonder deze tactische variant was de quotering van dit spel waarschijnlijk ergens rond 3 blijven steken!
Voorbereiding
De 64 woudtegels worden verdekt door elkaar geschud. Met de Woudtegels vormt men een spelbord van 8×8, de grenstegels komen in de vier hoeken. De middelste 4 tegels gaan ongezien terug in de doos en de 4 trappers komen daar te staan. De woudtegels die (horizontaal of verticaal) aan een trapper grenzen worden omgedraaid. Op elke tegel staat in één van de vier hoeken een vlinder. Ook op één van de vier grenstegels is een vlinder afgebeeld. Bij het zichtbaar maken van een tegel dient die zo georiënteerd te worden, dat de vlinder op de tegel in dezelfde hoek staat als de hoek waar zich de grenstegel met de vlinder bevindt. Elke speler krijgt blind 8 trapperkaarten.De resterende kaarten, de goudmunten en de bonusfiches komen per soort aan een zijde van het spelbord. De startspeler krijgt de startspelerhut.
De startopstelling.
Spelverloop
Bieden.
De startspeler kiest één van de 4 trappers door de kleur te zeggen, vervolgens meldt hij hoeveel kaarten (in de kleur van die trapper) hij biedt om deze te mogen verplaatsen. In wijzerzin kunnen de medespelers nu meer kaarten bieden of passen en dit tot iemand het hoogste bod heeft. De winnaar van de biedronde verplaatst de trapper en neemt het woudplaatje waar hij op komt te staan, vervolgens worden alle woudplaatjes die nu aan de trapper grenzen zichtbaar gemaakt. De startspeler moet nu kiezen tussen verder spelen met de gekozen trapper of passen. Indien hij verder speelt, doet hij een nieuw startbod en volgt een nieuwe biedronde, waarna hij weer deze twee opties heeft. Kiest hij voor passen, dan neemt hij 4 nieuwe kaarten en heeft de startspelerhut in wijzerzin aan de volgende speler. De nieuwe startspeler kiest één van de 4 trappers en begint zijn beurt met een bod. Zo gaat het spel verder tot iedereen de strijd staakt.
De kaarten die in Trapper gebruikt worden.
Regels.
- De gekozen trapper mag zich verplaatsen naar een horizontaal of verticaal aangrenzende woudtegel.
- Aan elke woudtegel is er een zijde met water, via deze zijde kan de trapper de tegel niet betreden.
- Een trapper die geen aangrenzende woudtegels heeft of geen enkele woudtegel kan bereiken (vanwege het water) mag zich verplaatsen naar elke zichtbare woudtegel.
- Verworven tegels dienen indien mogelijk direct geplaatst te worden.
- Je kan eenmaal geplaatste tegels niet meer in een andere kano plaatsen.
- Een volle kano (de nodige dieren zijn aanwezig) wordt direct omgezet in goud en een eventuele waardevolle kano bonusfiche (de goudwaarde van een kano is 2x de waarde van alle tegels in de kano).
- Tijdens je beurt (je bent startspeler), kan je al omgezette kano’s met verschillende dieren, omzetten in verschillende dieren bonusfiches.
- Je mag er ook voor kiezen om geen trapper aan te duiden als je startspeler wordt en direct 4 kaarten nemen .
- Twee kaarten van dezelfde kleur kunnen samen ingezet worden als één kaart van een andere kleur.
- Elke kano kan één woudtegel met kruiden en één woudtegel met paddenstoelen bevatten.
Trapper tegels.
De winnaar
Als je geen zinvolle acties meer kan doen, mag je er voor kiezen om voor jezelf het spel te stoppen! Het spel is afgelopen als iedereen gestopt is of als er geen woudtegels meer zijn. Iedereen krijgt nog goud voor zijn onafgewerkte kano’s en voor zijn bonusfiches. Ook moet iedereen nog boete betalen voor lege kano’s en dieren of planten zonder kano. Wie het meeste goud heeft, is de winnaar.
SPELBEOORDELING
Het spel op zich is best leuk ook het thema valt mee. Er kan met verschillende strategieën gewonnen worden. Je kunt gaan voor een grote kano, vele kano’s met verschillende dieren of een combinatie van die twee. Het bieden zorgt er voor dat gewilde tegels duur worden, andere goedkoop en gezien veel goedkope tegels soms meer opleveren dan weinig dure moet ook hier een keuze gemaakt worden. Het is tijdens het spel nog mogelijk om je strategie gedeeltelijk aan te passen. De kleurkeuze van de houten trappers kon volgens mij iets beter. Door vooraf de juiste kaartkleur eens bij de passende trapper te leggen kunnen veel problemen tijdens het spel voorkomen worden. Het spelmateriaal (kleur, donkere illustraties, slechte doos) kan dus stukken beter.
December 2008