Colosseum – Review

Auteur Wolfgang Kramer, Markus Lübke
Uitgever Days of Wonder
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 41.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.6/10
Links Days of Wonder
Wolfgang Kramer
Home Page

SPELMATERIAAL

Dit visueel pareltje van Days of Wonder bevat eigenlijk te veel materiaal om op te noemen: 1 spelbord, 10 arena stukken, 10 uitbreidingstukken voor die arena’s, 5 loges voor de keizer, 10 seizoenskaarten, 5 scorestenen, 3 Senators, 2 Consuls, 1 Keizer, 2 dobbelstenen, 80 geldstukken met verschillende waarden, 4 podiums, 152 fiches voor het opzetten van een evenement, 7 beloningen voor sterartiesten, 30 programma’s voor het opzetten van evenementen, 18 keizerlijke medailles, 6 samenvattingen, 1 startspelerfiche, 1 rondeteller en 1 buidel.
Het materiaal oogt – en dat wordt echt een gewoonte bij Days of Wonder – prachtig en schept direct de nodige sfeer. Bij het spel zit ook een blad waarop staat uitgelegd hoe al dat moois in de speldoos past.

SPELBESPREKING

Inleiding

We nemen een duik in het verleden en stoppen bij het Romeinse tijdperk. De spelers organiseren in hun arena’s grootse evenementen. Hoe indrukwekkender het evenement, hoe meer toeschouwers er op af komen. Het is dus uiterst belangrijk voldoende gladiatoren, tijgers, kooien, karren, enz… te bezitten. Geld en oog voor planning zullen daarbij een belangrijke rol spelen.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt een samenvatting, 30 goud, 2 programma’s voor evenementen en een aantal fiches.
De markten in het midden van het spelbord worden vol gelegd met fiches. De overige fiches worden in de buidel gedaan.
De arena’s en de edelheren (Keizer, Consuls en Senators) worden op het spelbord geplaatst.
De rondeteller en de scorestenen worden eveneens op het spelbord geplaatst.
De startspeler wordt bepaald en krijgt het startspelerfiche.
De rest van het materiaal wordt naast het spelbord klaargelegd.

Spelverloop

Tijdens het spel krijgen de spelers 5 maal de kans om een evenement te organiseren. Daartoe proberen ze een bepaald programma te realiseren. Om daarin te slagen hebben ze gladiatoren, paarden, karren en verschillende andere materialen nodig. Deze benodigdheden worden aan de hand van fiches voorgesteld. Wie de juiste fiches voor zijn evenement weet te verzamelen, zet een stap in de goed richting.
Het spel bestaat uit 5 rondes van 5 fasen. Nadat elke speler fase 1 doorlopen heeft, start de volgende fase. Je bent nooit verplicht de huidige fase uit te voeren. Hieronder zie je een programma waarbij 3 fiches nodig zijn om het te realiseren.

Een programma meet bijhorende fiches.
Programma met fiches

Investeren.

In het begin van de ronde mogen de spelers één investering uitvoeren.

  • Voor 10 goud kan je jouw arena uitbreiden. Een Arena kan hoogstens uit vier stukken bestaan. Als je arena groter is, heb je meer kans dat daar een edelman stopt. Sommige evenementen vereisen ook een grotere arena.
  • Een seizoenskaart kost eveneens 10 goud. Elke seizoenskaart levert 5 extra bezoekers op.
  • De loge voor de Keizer kost 5 goud. Als je een loge bezit, mag je een extra dobbelsteen gooien voor het organiseren van een evenement.
  • Een speler kan ook een extra kopen. In totaal zijn er 30 programma’s. Afhankelijk van het programma, kunnen de kosten oplopen tot 40 goud.
  • Onderstaand programma kost 27 goudstukken en vereist een arena uit 4 delen. Om het te realiseren heb je 4 gladiatoren, 3 leeuwen, 2 kooien en 2 zuilen nodig. Het kan maximum 36 punten opleveren.

Kopen.

Op het spelbord liggen 5 markten met elke 3 fiches. De startspeler duidt één van die markten aan en doet een startbod. De andere spelers kunnen overbieden of passen. Dit gaat zo door tot slechts één speler overblijft. De hoogste bieder krijgt de fiches en mag niet meer bieden op andere markten. Het minimum bod bedraagt 8.
Als de fiches niet gewonnen worden door de speler die het startbod deed, mag diezelfde speler direct een nieuwe markt aanduiden waarop hij wil bieden. Is dat wel het geval, dan worden de lege markten aangevuld en mag de volgende speler de biedronde beginnen. Spelers die reeds fiches gewonnen hebben, worden daarbij uitgesloten.

Handelen.

Elke speler mag handelen in goud en fiches. De startspeler begint, gevolgd door de andere spelers. Er mag alleen gehandeld worden met de actieve speler.

Evenementen organiseren.

Een evenement organiseren verloopt in 3 stappen.

  • Eerst wordt de dobbelsteen gegooid. Het aantal ogen bepaald hoeveel vakjes een edelman verplaatst mag worden. Slaag je erin één van deze figuren in jouw arena te stationeren, dan trek je extra bezoekers aan. Spelers die een Loge voor de Keizer bezitten, mogen twee dobbelstenen gooien. Ze mogen dan elke dobbelsteen apart afhandelen of het resultaat optellen.

Keizer, senator en consul.
De edelheren

  • Daarna kies je het evenement dat je wil organiseren. Dit evenement bepaalt welke fiches je nodig hebt en hoeveel bezoekers je aantrekt. Als er fiches ontbreken, zullen er ook minder bezoekers naar je evenement komen kijken.
  • Als je een evenement gekozen hebt, wordt het aantal bezoekers geteld. Dit is afhankelijk van het evenement zelf, het aantal evenementen dat je daarvoor al hebt gerealiseerd (faam is ook belangrijk), de seizoenskaarten die je bezit en het aanwezig zijn van edelmannen of sterartiesten. Bovendien kan je keizerlijke medailles en podia inzetten om nog meer bezoekers aan te trekken. Het aantal bezoekers bepaalt naast jouw punten ook jouw inkomen.

Afsluiten.

Nadat elke speler zijn evenement heeft georganiseerd, krijgt de speler met het meeste punten een podium. Daarna moet elke speler één gebruikte fiche opofferen en uit het spel nemen. Daarbovenop krijgt de speler met de minste punten een extra fiche van de speler met de meeste punten.

Speciale gebeurtenissen.

  • De buidel met fiches bevat ook een aantal speciale fiches: jokers, fiches voor het verdienen van een keizerlijke medaille en fiches waarmee een extra investering gedaan kan worden.
  • Een speler die als eerste 3 dezelfde fiches bezit, krijgt als beloning een sterartiest. Deze levert 4 extra bezoekers op. Als een andere speler erin slaagt meer dan drie van die fiches te verzamelen, krijgt hij die sterartiest.
  • Door het stationeren van een edelman op een rustveld (speciale velden op het spelbord), kan je een keizerlijke medaille verdienen.
  • Met een keizerlijke medaille kan je 3 extra bezoekers aantrekken, 6 goud verdienen of een edelman 1-3 vakken verplaatsen.
  • Bezit je twee keizerlijke medailles, dan kan je deze inzetten voor een extra investering.

De winnaar

Bij het realiseren van een evenement worden punten verdiend. Elk punt levert een bezoeker en één goud op. Dit wordt aan de hand van de scoresteen bijgehouden op het spelbord. De scoresteen wordt alleen verplaatst als een nieuw evenement beter scoort dan het oude. De winnaar is de speler die het meeste bezoekers aantrekt tijdens één van zijn evenementen.

 

SPELBEOORDELING

Het oog wil ook wat, en daar spelen de makers van Colosseum handig op in. De vormgeving van het spel en het spelmateriaal is fantastisch en daardoor wordt direct de juiste sfeer gecreëerd.

Het spel zelf vind ik een stuk minder fantastisch. Het bieden op de markten en de handelsfase verlopen bijna altijd vrij braaf. Dit komt omdat er heel veel programma’s zijn waardoor het zelden voorkomt dat er voor de fiches gebikkeld wordt. Spelers zitten naar mijn mening iets te weinig in elkaars vaarwater. Het komt er eigenlijk vooral op neer goed te plannen en daarbij alle mogelijkheden te overwegen. Daarna kan je alleen maar hopen dat de juiste fiches te voorschijn komen.
De edelmannen in jouw arena krijgen vergt iets meer geluk dan handigheid. Stel dat een andere speler een pion voorbij jouw arena plaatst, dan is de kans groot dat je die pion tijdens het spel niet meer tegenkomt.
De winnaar van Colosseum is nogal dikwijls de persoon die op het juiste moment het nodige geluk heeft. Dit geluk kan je misschien deels afdwingen, maar iets te weinig voor een spel met zo’n allures.
Ik maak graag deel uit van een groep spelers die Colosseum uit de kast halen, maar in alle eerlijkheid moet ik toegeven dat ik er wel wat meer van verwacht had.

Juni 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *